Wanneer de zomerse dagen voor de deur staan, komt de airco weer uit de doos. Veel mensen hebben tegenwoordig een split unit airco, waardoor je geen raam open hoeft te zetten. Maar bij mobiele airco’s is een goede raamafdichting airco nog steeds erg handig. Bekijk de airco offerte
Waarom raamafdichting airco
Bijna iedere mobiele airco zal met een lucht slang werken. Sommige monoblock airco’s werken ook met een soortgelijke afvoer. Wanneer deze afvoerslang uit het raam hangt, zal de airco een stuk harder moeten werken om het huis koel te houden. Er komt dan snel weer warme lucht door de nieuwe opening. Om efficiënter gebruik te kunnen maken van je airco, is een raamafdichting een goede keuze.
Mobiele airco raamafdichting
Door raam afdichting te gebruiken voor jouw airco slang, kun je de koele lucht binnen houden. Vaak kun je de raamafdichting eenvoudig aanbrengen, aangezien er regelmatig universele raamafdichting wordt meegeleverd met de mobiele airco. Maar als dit niet gebeurt, of wanneer je een ander type raam hebt dan de standaard ramen, moet je ergens anders de airco afdichting vinden.
Monteren
Het monteren van raamafdichting is vaak erg makkelijk. Je kunt klittenband op het raamkozijn plakken, waarna de afdichting hierop kan worden geplaatst. Het is ook mogelijk om andere soorten raamafdichting te gebruiken, die niet gemonteerd hoeven te worden. Je zult vaak genoeg een plaat gebruikt zien worden, die tussen het kozijn wordt geklemd. Ook dan kan de warme lucht niet naar binnen, maar blijft het koel binnen.
Uniek product
Omdat geen raam hetzelfde is, zal elke soort raamafdichting een op maat gemaakt product zijn. Het is belangrijk dat de raamafdichting groot genoeg is om aan de binnenkant van het raam kozijn te passen. Alleen als de openingen goed afgesloten zijn werkt de raamafdichting optimaal. Je kunt hierom de raamafdichting zelf maken om de perfecte vorm te krijgen.
Verschillende soorten ramen
Bijna alle mogelijke ramen zijn geschikt voor airco raamafdichting. Of je nou een regulier raam, draaiend raam of zelfs een dakraam hebt, zolang de maximale omtrek raam niet meer dan 400 cm is zul je bij de meeste leveranciers snel de juiste afdichting kunnen vinden. Ook kantelramen en schuiframen kunnen redelijk makkelijk worden afgedicht, zodat jouw airconditioner het beste kan werken.
Het kan zijn dat de vorm van het raam toch wat problemen kan geven. Bij Velux ramen, ook wel een dakraam of valraam, kan de vorm soms wat lastiger zijn. Ook moet de slang dan eerst naar boven en moet deze dus lang genoeg zijn. Bij een schuifraam of draairaam moet je genoeg ruimte hebben om het raam gewoon te kunnen bedienen.
Soorten airco afdichting
Vaak kun je dus makkelijk een raamafdichting tot een omtrek van 400 cm vinden. Deze kan van stof zijn, waarbij je klittenband gebruikt om de afdichting aan het kozijn vast te maken. Vaak wordt het gat voor de afvoer slang met een ritssluiting dicht gehouden. Ook kun je een houten plaat hebben, die in het raam klemt en zo het gat afdicht. Dan heb je wel iets anders nodig om later het gat van de afvoerslang te dichten.
Wanneer je voor op maat gemaakte raamafdichting gaat, zul je vaak plexiglas zien. Plexiglas is erg flexibel en veelzijdig, waardoor het vaak een goede keuze is voor raamafdichting airco. Omdat plexiglas doorzichtig is, kun je gewoon hierdoor naar buiten kijken en mis je het open raam gevoel dus niet. Met plexiglas heb je een effective raamafdichting die toch wat zonlicht doorlaat, maar alsnog goed werkt. Het zal niet warmer, maar juist koeler worden in huis als je kiest voor raamafdichting van plexiglas.
Zijn mobiele airconditioners het waard
Zonder airco raamafdichting is een mobiele airco niet de beste keuze. De warme lucht die je mobiele airco afvoert zal net zo hard weer terug naar binnen komen. Dan heb je veel lawaai en een hoog energieverbruik voor helemaal niks. Maar zodra je wel goede raamafdichting airco hebt, zal een mobiele airco juist veel kunnen schelen. Dan kun je overwegen om een mobiele airco te kopen.
De hitte buitenshuis houden
Het beste is nog steeds om de warme lucht buitenshuis te houden. Houdt de deuren en ramen dicht tijdens het heetste van de dag, gebruik goede zonwering en probeer zoveel mogelijk te luchten als het wel koel is. Helaas is dit niet altijd meer toereikend. Zodra de hitte in de muur zit, kun je nog zoveel deuren open zetten als je wilt, het helpt weinig meer. Dan is een draagbare airco vaak nog de enige optie voor wat koude lucht in de woonkamer.
Zo duurzaam mogelijk
Met goede raamafdichting zijn mobiele airco’s ook nog eens duurzamer dan normaal en lopen de kosten niet onnodig op. Omdat de mobiele airco dan minder hard hoeft te werken, gebruik je minder energie. De afvoerslang zal altijd de warme lucht uitblazen, maar met goede raamafdichting komt dit niet meteen weer terug. Ook zal de raamafdichting insecten tegenhouden, wat helemaal in de zomeravonden een probleem kan zijn als elke raam en deur open staat.
Hoe werkt de airco het beste
Door regelmatig de airco even schoon te maken en te controleren kun je ook de beste koeling krijgen. Kijk de koelvloeistof even na, maak de roosters van de mobiele airco schoon. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de raamafdichting goed blijft zitten. Plakt het klittenband nog aan het raamkozijn? Is het gat voor de afvoerslang niet te los gaan zitten? Zolang de raamafdichting goed werkt en de mobiele airco goed onderhouden is, zul je het langste van een aangename temperatuur kunnen genieten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Airco aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Airco specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Airco specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Airco Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de airconditioner offerte ►