Wist je dat het mogelijk is om je woning met een split airco te verwarmen? Het systeem kan de woning op een comfortabele manier op temperatuur krijgen, waardoor je minder afhankelijk bent van een gasgestookte cv-ketel. Ontdek de mogelijkheden! Bekijk de airconditioner offerte
Verwarmen met split airco
Een split unit airco die kan verwarmen, wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Deze gebruikt de buitenlucht als natuurlijke warmtebron om warme lucht te creëren en af te geven aan de binnenruimte. Een split unit airco bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits die samen werken om elektrisch verwarmen met een airco mogelijk te maken.
Werking
Hoe verwarmen met een airco werkt? Dat leggen we je graag uit. Zoals benoemd, heeft een split unit airco zowel een binnenunit als een buitenunit die aan elkaar verbonden zijn. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit vervolgens door naar de binnenunit(s), die het weer afgeven aan de ruimte(s). De warmte wordt dus als het ware verplaatst van buiten naar binnen en hoeft niet opgewekt te worden zoals bij een cv-ketel.
Wat te doen bij vorst?
Maar hoe werkt verwarmen met een airco nu als het buiten vriest? Kan er dan nog wel warmte uit de buitenlucht gehaald worden? Dat is zeker mogelijk! De lucht-lucht warmtepomp kan zelfs bij koude buitentemperaturen warmte onttrekken uit de lucht, tot wel min 15 graden, en het huis verwarmen.
Houd er wel rekening mee dat hoe meer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten toeneemt, hoe meer het rendement van de airco afneemt. Met een airco verwarmen bij vorst betekent dat de de lucht-lucht warmtepomp nu eenmaal harder moet werken om dezelfde temperatuur te krijgen en deze meer energie nodig heeft.
Soorten split airco’s
Er zijn verschillende soorten split airco’s die zowel kunnen verwarmen als koelen. De meeste airco’s zijn splitsystemen, maar je hebt bijvoorbeeld ook de monoblock airco en de mobiele airco. Hier gaan we alleen in op de verschillende soorten split airco’s om mee te verwarmen. Het grootste verschil bij deze systemen zit hem in het aantal binnenunits.
Single split airco
Een single split unit airco heeft één buitenunit en één binnenunit. De buitenunit wordt vanzelfsprekend buiten geplaatst, in de tuin of bijvoorbeeld op een plat dak. De binnenunit wordt in een ruimte naar keuze geplaatst. De ruimte waar de binnenunit hangt, wordt verwarmd. Wanneer je maar één ruimte wilt verwarmen in een pand of wanneer je een kleine woonruimte hebt, is deze airco ideaal.
Multi split airco
Multi split airco’s bestaan uit één buitenunit en twee of meerdere binnenunits. De binnenunits kun je in verschillende ruimtes in de woning ophangen, zodat deze ruimtes tegelijkertijd verwarmd kunnen worden. De binnenunits kunnen ook nog eens apart ingesteld worden, zodat je per kamer het gewenste binnenklimaat kunt realiseren. Hoeveel binnenunits je kunt aansluiten op die ene buitenunit verschilt per type en merk, maar doorgaans zit er een maximum aan van 8 units.
Prijzen
De gemiddelde prijs van een lucht-lucht warmtepomp ligt tussen de € 4.000 en € 8.000. Deze prijs is doorgaans lager dan bij andere warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp, maar het is alsnog een behoorlijke investering. Hoe komt het daarnaast dat er zo’n groot verschil kan zitten tussen de kosten van airco verwarming? Dat hangt samen met meerdere factoren:
- Het merk
- Het vermogen
- Het type airco
- Het aantal units
- De installatiekosten
Merken
Er zijn verschillende airco’s van diverse merken, waarbij zowel koelen als verwarmen mogelijk is. Elk merk biedt weer andere soorten airco’s aan, met verschillende specificaties en kenmerken. Hierdoor kunnen de prijzen ook verschillen.
Vermogen
Het vermogen van een airco wordt aangeduid door middel van de COP- en SCOP-waarde. Hoe hoger deze waardes zijn, hoe hoger het vermogen van de airco is, en hoe meer je doorgaans dan ook betaalt voor het systeem. Het is belangrijk dat je een lucht-lucht warmtepomp kiest met voldoende capaciteit, die jouw ruimte op een comfortabele manier kan verwarmen.
Type airco
Het soort airco speelt ook een rol in de prijs die je voor het apparaat betaalt. Voor een multi split airco betaal je doorgaans meer dan voor een single split unit airco. Dit heeft te maken met de verschillende binnenunits, en de bijbehorende kosten voor de installatie.
Aantal binnenunits
Per extra binnenunit moet je een meerprijs betalen bovenop de aanschafprijs van de airco. Hoe meer binnenunits je dus nodig hebt, hoe meer je uiteindelijk moet betalen. Een grote woning verwarmen met meerdere binnenunits zal dan ook een hogere prijs opleveren dan wanneer het gaat om een klein appartement of ander soort pand.
Installatiekosten
Wanneer je een airco verwarming koopt, moet deze natuurlijk ook geïnstalleerd worden. In sommige gevallen kun je dit zelf doen, zodat je op de installatiekosten kunt besparen, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om een installateur in te schakelen. Hier moet je dan wel extra voor betalen, maar dan ben je wel verzekerd van een correcte plaatsing. Bovendien wordt de airco ook meteen goed afgesteld en kun je deze direct in gebruik nemen.
De hoogte van de installatiekosten is afhankelijk van de installateur zelf, maar ook van het type airco en het aantal units. Hoe meer units er geïnstalleerd moeten worden, hoe langer de installateur immers bezig is.
Voor- en nadelen
Hoe kun je nu het best nagaan of verwarmen met een airco iets voor jou is? Dat doe je door de voordelen en de nadelen van verwarmen met airco tegen elkaar af te wegen. Wat levert een airco verwarming op en waar moet je juist rekening mee houden? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Voordelen
- Milieuvriendelijke manier van verwarmen
- Geen gebruik van fossiele brandstoffen
- Snelle manier van verwarmen
- Te combineren met zonnepanelen
- Zowel koelen als verwarmen met hetzelfde systeem
Nadelen
- Bij meerdere ruimtes ook meerdere binnenunits nodig
- Kosten voor elektriciteit gaan omhoog
- De airco maakt meer geluid dan een centrale verwarming
- De warme lucht uit de airco is droog
Koelen én verwarmen
Een van de grootste voordelen van een airco verwarming is dat deze dus zowel kan verwarmen als koelen. Zo kun je de airco voor een groot deel van het jaar gebruiken en krijg je echt waar voor je geld. We weten hoe het verwarmen met een airco ongeveer werkt, maar hoe zit dat met koelen bij een dergelijk systeem?
Woning koelen
Koelen is eigenlijk hetzelfde als hoe verwarmen werkt, maar hierbij verloopt het proces precies andersom. In plaats van dat er warmte-energie uit de buitenlucht wordt gehaald en naar binnen wordt gestuurd, wordt er juist warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Zo blijft er dus koude lucht in de woning en kun je deze op een comfortabele temperatuur houden tijdens de warme zomermaanden.
Airco verwarming kiezen
Doordat er een behoorlijk kostenplaatje hangt aan een airco verwarming is het belangrijk dat je de keuze voor een dergelijk systeem goed afweegt en uiteindelijk de juiste airco kiest. Waar moet je dus allemaal op letten als je een airco gaat kopen?
De juiste capaciteit
Om de woning op een comfortabele manier te kunnen verwarmen, is het belangrijk dat de airco genoeg capaciteit heeft. Kijk dus altijd goed naar het vermogen en stem deze af met de te verwarmen ruimte of ruimtes. Een grote ruimte betekent doorgaans ook dat je een krachtigere airco nodig hebt. Tegelijkertijd moet het vermogen ook niet té hoog zijn. Anders betaal je meer dan dat nodig is en kun je niet efficiënt verwarmen.
Energieverbruik
Doordat de airco op stroom werkt, zullen de stroomkosten op de energierekening omhoog gaan. Het is daarom goed om te kijken naar het energieverbruik en de energie-efficiëntie van de airco. Dit wordt aangeduid met het zogeheten SEER-getal, wat staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Een hoog SEER-getal betekent ook een hogere besparing op je energierekening. Zo kun je de meest energiezuinige airco kiezen.
Geluidsniveau
Wil je dat de airco verwarmt in de slaapkamer of een werkruimte? Let dan ook goed op het geluidsniveau. Zoals eerder benoemd maakt een airco verwarming meer geluid dan een traditioneel verwarmingssysteem. Je wilt hier natuurlijk geen overlast van ervaren, dus kies dan bij voorkeur voor een airco met een laag geluidsniveau.
Advies vragen en specialisten vergelijken
Ondanks dat je zelf veel informatie kunt uitzoeken en vergelijken, is het altijd aan te raden om een specialist te raadplegen. Zo kun je vragen stellen en advies vragen over de beste airco verwarming in jouw situatie. Vraag bovendien meerdere offertes aan bij verschillende specialisten bij jou in de buurt, zodat je een goed beeld krijgt van de gemiddelde prijzen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Airco aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Airco specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Airco specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Airco Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de airconditioner offerte ►